Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse på vår hemsida. Läs mer om cookies och hur vi hanterar information. Jag godkänner

Vi har stängt för säsongen, välkommen åter 2025.

Instagram Trips Advisor Facebook
Småland for real

Information om allergener


Senast uppdaterad 2021-05-01

OBS! Eventuella allergier/överkänsligheter måste meddelas vid bokning av brunch och fredags-tapperas för att så många av alternativen som möjligt ska kunna anpassas. Bokar du via biljettkiosken.se, skicka helt enkelt ett mejl till bokning@cafesergel.se och meddela oss.

Vi bakar det mesta själva på plats i kaféet. Då lokaler och lagerutrymme är begränsat kan vi dessvärre inte garantera att våra egenproducerade bakverk och måltider är fria från gluten och/eller andra allergener. Däremot gör vi vad vi kan för att separera råvaror och använda separata verktyg och plåtar, men spår av mjöl och mejeriprodukter kan förekomma. Ibland får vi dessvärre logistiska problem med leveranser från grossist och kan behöva ersätta en råvara med en annan. Fråga oss om allergener i maten i serverar!

Som alternativ till vanlig mjölk i kaffet finns havremjölk.

Några av våra kakor görs som standard utan gluten i receptet, vi använder då istället glutenfri mjölmix eller mandelmjöl. Exempel är vår torta della nonna, fröknäcke, citronkakan.

Isterbanden från Stens är tillverkade med korngryn. Mjölksyra finns i isterband men det kommer naturligt från fermentering/syrning och inte från mjölk.
Ostkakan innehåller grädde och mjölk, ägg och mandel samt bakas med vetemjöl (en liten mängd används när man blandar ner löpen i mjölken). Ibland har vi kalvdans på lager -- den bakas utan mjöl, fråga oss!
Vårt egna fröknäcke bakas med majsmjöl och innehåller inte gluten i receptet, däremot innehåller det sesamfrö.
Potatissalladen till vår paradrätt isterband gör vi själva, oftast på laktosfri crème fraîche men med mjölkprotein. Den innehåller också majonnäs gjord på ägg samt senap.
Torta della nonna och citronkaka innehåller mandel.
Vår Ale chutney kan innehålla mer än 2000 PPM svaveldioxid, detta kommer från den torkade frukten som används. Vi letar efter ett bra osvavlat alternativ till denna.
Vår egen ost som t.ex. mozzarella eller färskost görs på komjölk.
Praliner och tryfflar innehåller grädde och smör från mjölk samt glykos gjort av vetestärkelse. Chokladen innehåller sojalecitin (E322).

Vi använder inte nötter i vår egen produktion, men det kan ibland finnas i inköpta produkter och som spår i råvaror. Mandel och sesamfrö förvaras i slutna burkar i torrförråd, korskontaminering med övriga råvaror man inte uteslutas.

Den couverturechoklad vi använder (ofast Chocovic) är nötfri från fabrik, men eftersom vi har andra icke nötfria råvaror samt mandel i lagret är chokladen tyvärr inte nötfri när vi använt den. Den mesta chokladen innehåller sojalecitin (E322).

Självklart får du som är allergisk/överkänslig ta med dig eget kaffebröd eller mat och det känns som ett säkrare alternativ för dig.
Vad säger lagen för information om allergener?
Från den 13 december 2014 finns det krav på att information om allergena ingredienser ska lämnas inte bara på färdigpackade livsmedel, utan även på exempelvis livsmedel som serveras på restaurang eller produkter som säljs över disk och förpackas på kundens begäran. Informationen får antingen ges skriftligt eller muntligt. Om information ges muntligt måste det alltid finnas en särskild upplysning till konsumenten om att informationen finns tillgänglig.

Mer information finns på Astma och Allergiförbundets hemsida: http://astmaoallergiforbundet.shop.strd.se/ftp/files/1068.pdf

De allergener som alltid ska informeras om är:

 • Spannmål som innehåller gluten, det vill säga vete, råg, korn, havre, spelt, khorasanvete och produkter därav, t.ex. vetestärkelse.
 • Kräftdjur, räkor, krabba och produkter därav.
 • Ägg och produkter därav, till exempel lysosym.
 • Fisk och produkter därav, till exempel fiskolja.
 • Jordnötter och produkter framställda därav.
 • Sojabönor och produkter därav, till exempel lecitin.
 • Mjölk och produkter därav (inklusive laktos)
 • Nötter såsom mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt, paranöt, pistaschmandel, makadamianöt, Queenslandsnöt, och produkter därav.
 • Selleri och produkter framställa därav.
 • Senap och produkter framställda därav.
 • Sesamfrön och produkter framställda därav.
 • Svaveldioxid och sulfit som överstiger en viss halt.
 • Lupin och produkter framställda därav.
 • Blötdjur och produkter framställda däravWhite Guide Swedish welcome

SERGEL B+B
Bruksvägen 2, Lindshammar
Tel 0383-211 90
Kontakt · Karta · Rumsbokning B&B
Småland for real
Boka eller fråga

×

Boka eller fråga